Spørsmål om helgrilling av lam eller andre dyr er et av de spørsmålene jeg oftest får her på grilljon.no. Nå har jeg endelig fått muligheten til å prøve dette - og ikke bare med ett lam, men faktisk med hele tre dyr på en gang!

Vær med meg mens mine grillvenner og jeg utforsker helgrillingens mysterier.

Tre lam var mer enn nok mat til 100 personer.

Du trenger:

  • Steamet helt lam. Bestilles fra f.eks. Meny, eller direkte fra en produsent om du har mulighet til det. Du kan også benytte rått lam, men da tar det en god del mer til å steke det.
  • Ca. 2 liter Soyaolje eller solsikkeolje for pensling
  • Tørket rosmarin
  • Grillkrydder (f.eks. Menys grillkrydder)
  • Grill med stativ for å rotere dyret
  • Grillbriketter
  • Grillvotter
  • Pensler
  • Ståltråd
  • Platesaks
  • Skarpe kniver
  • Skjærebrett/fjøler
  • Bakker til å ha oppskåret kjøtt i
  • Aluminiumsfolie
  • Steketermometer


Slik gjør du det:
Det viktigste å huske på når du skal grille et helt lam er at det tar tid. Du bør beregne rundt 6 timer for å få det stekt skikkelig. Om du bruker et lam som ikke er steamet på forhånd vil det ta lenger tid - opp mot 8-9 timer, kanskje mer.

Lag en jevn seng av grillbriketter i grillen og tenn opp. Om du har mulighet til det bør du bruke LooftLighter el.l. utstyr for å tenne brikettene. Tennvæske egner seg dårlig til dette - du vil ikke stå i osen av tennvæske i lang tid. Du må regne med å bli stående lenge og passe på grillen, så da er det greit å unngå for mye kjemikalier.

Helgrilling av lamHa utstyret i orden

Det er viktig med gode kniver og annet utstyr på plass før du begynner. Se på bildene våre hva vi har brukt.

Sørg også for at du har rikelig med vann i nærheten - fortrinnsvis vannslange eller slukningsutstyr, i tilfelle det skulle ta fyr i noe.

Fest lammet skikkeligFest lammet skikkelig

La grillbrikettene bli skikkelig varme. Mens de varmer seg opp kan du montere lammet på stangen som hører til grillen.
Det er viktig å feste lammet skikkelig slik at du ikke får problemer med ustøhet underveis. Det er både vanskelig og risikofylt å skulle flytte på eller ta ned et lam som allerede er hengt opp på grillen.

Bruk gjerne ståltråd for å feste nakken ordentlig, og til å surre sammen bena.
Du kan også feste bena til stangen (se bildene).

GrilloljeGrillolje

På forhånd må du ha laget ferdig en blanding av olje, grillkrydder og rosmarin. Du kan spe ut denne etterhvert med mer olje, siden det meste av krydderet blir liggende i bunnen uansett. Bland ofte. Denne oljen bør ikke være for salt, da et steamet lam ofte også er tilsatt salt. Det kan derfor bli i overkant mye saltsmak.

Heng opp lammet på grillen på øverste nivå og begynne å pensle hele dyret med oljen.

Nå er det bare å smøre seg med tålmodighet, og å smøre dyret jevnlig.

Sørg for nok varmeVarme

Bruk grillbriketter - ikke kull. Brikettene blir varmere og holder lenger på varmen.

Vi brukte først 4 stk, 1/2-kilos poser i hver grill, og fylte på underveis med 2-3 poser etter behov.

Snu lammet ofte

Snu lammet jevnlig

Du bør snu dyret jevnlig så det blir jevnt stekt. Et tips er å rotere lammet slik at du ikke lar den åpne buken vende ned for mye. Dermed beholder du en del av den gode kjøttsaften inne i dyret.

Etterhvert kan du senke lammet ett hakk av gangen. Pass på at det ikke blir for svidd. Litt svidd utenpå blir det uansett, men det bør begrense seg til overflaten. Oljen vil også gjøre at det blir litt sotete utenpå.
Bruk digitalt steketermometer for å sjekke temperaturen i de mest kjøttfulle delene av lammet.

Dekk til om nødvendig

Når det begynner å nærme seg slutten på grillingen kan du gjerne dekke til lammet med aluminiumsfolie for å unngå at det blir svidd, dersom du fremdeles har mye varme på grillen.

Del opp lammetLammet er ferdig stekt når du har oppnådd 60-65 grader inne i det mest kjøttfulle stykket (gjerne ryggen).

Du kan nå ta ned lammet og dele det opp. Bruk en skarp kniv og del opp lammet. Bruk platesaksen til å løsne ribbene fra ryggsøylen. Kutt låret fra kroppen ved å kutte i leddet.

Nyt maten!

Du kan klikke på bildene nedenfor og bla deg gjennom hele prosessen for å se hvordan vi gjorde det.

[widgetkit id=3]
Lyst på ny bil? Søk Billån til markedets beste rente - 4,95%! Søk om billlån her!