Oversikt
-
Grilloppskrifter med rødt kjøtt
Storfe er en samlebetegnelse på kjøtt fra okse, ku og kalv. Storfekjøttet egner seg godt til grilling.
Storfekjøtt fra forparten av dyret er ofte mindre mørt enn kjøtt fra bakparten, men tilbereder vi det riktig får vi et smakfullt kjøtt. Grunnen til at kjøtt fra forparten av dyret ikke er mørt, skyldes at 2/3 av vekten hviler på forparten. Dessuten beveges forparten mye mer enn bakparten.
Når du skal steke kjøtt, bør du velge kjøtt fra bakdelen. Biffkjøtt er betegnelsen på de møre stykningsdelene indrefilet, ytrefilet, mørbrad, flatbiff og entrecôte, som alle egner seg til steking. Entrecôte er ofte å foretrekke ved steking av biff, fordi fettet her er finfordelt i kjøttet, og vil gi et smakfullt og saftig resultat. Indrefileten er en flott råvare som er utgangspunkt for filet mignon, tournedos og chateaubriand.
Biff skal være mørt når det ligger i kjøttdisken, men biffen er faktisk mørest på «best før»-datoen. Det gjør derfor ikke noe å kjøpe biff med dårlig holdbarhetsdato. En annen regel er at kjøtt vil stoppe å mørne når det fryses. Kjøtt fra storfe er den beste kilden til jern. En tommelfingerregel er at jo rødere kjøttet er, desto mer jern er det i det.
Kilde: Opplysningskontoret for kjøtt
-
Grilloppskrifter med lam
Fårekjøtt er kjøtt fra sau eller lam. Lammekjøtt har lange tradisjoner i Norge, men er det kjøttslaget vi spiser minst av, cirka 5 kilo per person per år.
Det er som regel lammekjøtt vi kjøper i butikken. Lammekjøtt assosieres med den norske fjellheimen. Lam og sau beiter ute store deler av året, og kjøttet får en smak av natur. Faktisk smaker lammekjøttet forskjellig, avhengig av hvor lammet har beitet. Lam og sauekjøtt kan brukes til de samme rettene, men sauekjøtt har ofte kraftigere smak enn lammekjøtt.
Lammekjøtt bør tilberedes på måter som fremmer kjøttets aroma. Krydder som rosmarin, basilikum, estragon, enebær, persille og gressløk gir lammekjøttet en god smak. Lam er en sesongvare.
Med lammekjøtt kan man flytte grenser. Lammekjøtt brukes mye verden rundt og er tillatt i alle religioner.
Kilde: Opplysningskontoret for kjøtt
-
Grilloppskrifter med svin
Svin er det kjøttslaget vi spiser mest av i Norge og egner seg svært godt til grilling. I gjennomsnitt spiser hver nordmann cirka 25 kilo svinekjøtt årlig. Svinekjøtt er saftig, mørt, magert og har en mild smak, er rimelig og tilgjengelig hele året.
Ved helsteking av ytre- eller indrefilet av svin kan du ta av kjøttet når steketermometeret viser 60-62 grader (rosa) eller 65-70 grader (grått).
Fettet i svinekjøtt er ofte synlig og lett å skjære bort. Renskåret svinekjøtt i form av flatbiff, ytre- eller indrefilet inneholder bare 2–4% fett. En kotelett trenger heller ikke være så mye fetere. Skjærer du bort fettranden på en kotelett sitter du igjen med ytrefileten, og halverer innholdet av fett i koteletten. Halvparten av fettet som finnes i svinekjøtt er dessuten av den riktige typen fett, umettet fett, som er godt for hjertet.
Den norske grisen er slanket med 30 kilo de seneste årene, og tilfredsstiller nå forbrukernes krav til sunnhet. Et måltid med renskåret svinekjøtt er både magert og godt. Svinekjøtt har mild smak og det er derfor lett å kombinere svinekjøtt med mange ulike ingredienser. Svinekjøtt egner seg i kombinasjon med frukter som ananas, epler og appelsin, eller eksotiske sauser.
Kilde: Opplysningskontoret for kjøtt
-
Marinader
-
Salater
-
Dressinger
-
Grilloppskrifter med skalldyr
-
Grilloppskrifter med rød fisk
-
Grilloppskrifter med hvit fisk
-
Grilloppskrifter med kylling
Hvitt kjøtt fra kylling, kalkun osv har mange fordeler- Er verdens mest spiste kjøttslag
- Tillatt i alle kulturer og religioner
- Passer sammen med alle andre råvarer og tilbehør
- Passer til all verdens krydder og urter
- Gir ingen allergier
- Er det aller magreste kjøttet fra husdyr
- Gir den høyeste andel umettede fettsyrer – blant husdyr
- Er den matvaregruppen som øker mest i Norge
- Er blant verdens tryggeste hvite kjøtt
Fra handleposen – rett inn i kjøleskapet
Når du har kjøpt kylling eller kalkun, skal maten, som andre kjølevarer, legges rett inn i kjøleskapet. Der er produktene holdbare til påstemplet dato, hvis du ikke har åpnet emballasjen. Åpnede produkter, eller grillet kylling i grillpose holder seg i to-tre dager i kjøleskap.I fryseboksen
Hvitt kjøtt har en høy andel umettede, sunne fettsyrer, hvorav mesteparten er under skinnet. Dette fettet vil etter noen måneder begynne å få litt harsk smak, selv i fryseboksen og særlig på kylling. Derfor anbefales inntil 4 måneder i fryser. Kalkun har mindre fett, og kan være like fin i fryseboks etter 1 år.Det magreste kjøttet
Hvitt kjøtt er det aller magreste kjøttet. Fettet er ikke isprengt i kjøttet, men sitter like under skinnet og i buken på kylling og kalkun. Det lille fettet som finnes har høy andel umettet fett i forhold til mettet fett. Kyllingfilet inneholder kun 1,1 % fett og kalkunfilet 0,5 % fett. Fokusering på helse og sunn mat har bidratt til at folk i stadig større grad velger hvitt kjøtt.
-
Desserter
-
Diverse
-
Tilbehør