Siden januar har Folkehelseinstituttet fått varsel om åtte barn med nyresykdommen hemolytisk-uremisk syndrom (HUS). Hos fem av barna er det påvist samme stamme av E. coli O157. Helsemyndighetene spør seg nå om smittekilden kan være en type sesongmat, skriver aftenposten.no.

Foreløpig har ikke Folkehelseinstituttet pekt på en spesiell type matvare. I november 2008 ble det gjort listeriafunn i Finsbråten-grillpølser.

17-mai-grillings
Kanskje greit å la ølen stå til etter grillingen?
Egen tallerken til rått kjøtt

Våren og sommeren er høysesong for grillmat. Drøvtyggere er reservoar for E. coli-bakterien. Når de slaktes, kan smittestoff fra tarmen overføres til andre deler av dyret. I kvernede produkter, som farse og kjøttdeig, kan smitten bli blandet inn i kjøttmassen. I hele kjøttstykker ligger eventuell smitte på overflaten. Pølser varmebehandles av produsenten. Men om du vil sikre deg 100 prosent mot smitte inni og utenpå pølsene, griller du dem slik at de er ordentlig varme tvers igjennom - akkurat som de er når du behandler dem skikkelig hjemme på kjøkkenet.

- Unngå hastverk ved grillen, selv om ungene er skrubbsultne, sier seniorrådgiver Line Vold ved Folkehelseinstituttet.

- Den vanligste feilen folk gjør, er å overføre eventuell smitte fra rå kjøttvarer til annen mat, poengterer Line Vold.

- Mattilsynet anbefaler å vaske hender, kniver og skjærefjøler etter at vi har skåret kjøtt. Vask deg godt før du skjærer opp salat og andre grønnsaker. Vaskemulighetene er ofte dårligere enn vanlig når vi griller ute. Derfor anbefaler Folkehelseinstituttet å ha me degen papptallerken og eget bestikk for håndtering av rå kjøttvarer.

- Dette utstyret må ikke komme i berøring med salat, pølsebrød eller annet tilbehør, sier Vold.

Obs: Frosne, rå hamburgere

Frosne, rå hamburgere er en utfordring. Om du legger dem rett på grillen, kan de være frosne inni selv om de ser fine ut på utsiden.

- Tin dem først. Og så må du sørge for at de er skikkelig varme tvers igjennom. Pass også på at du ikke legger ferdiggrillet kjøtt tilbake på bordet eller tallerkenen der det lå da det var rått. Da er du like langt, avslutter seksjonssjef Atle Wold i Mattilsynet.

Her er flere råd fra Mattilsynet:

  • Griller du med kull, må du ha tålmodighet nok til å vente til grillen er klar. Om du skal ha en sjanse til å få maten tilstrekkelig stekt, må kullet være rødglødende og ha fått grå overflate.
  • Alt kylling- og svinekjøtt skal alltid gjennomstekes. Selv om kjøttet er godt stekt på overflaten, er det ikke nødvendigvis tilstrekkelig stekt inni. Saften fra kjøttet skal være klar, ikke rød eller rosa.
  • Ved steking av biff holder det at overflatene stekes godt, fordi det er der bakteriene finnes.
  • Snu grillmaten ofte, og flytt det rundt på grillen for å få jevn steking.
  • Marinade som er brukt til rått kjøtt, må ikke brukes på mat som er ferdig stekt. Husk også at marinert mat bør oppbevares kjølig helt til det legges på grillen.
  • Disse grillrådene beskytter også mot campylobacter, som siden 1998 har vært den vanligste årsaken til bakterielle mage- og tarminfeksjoner i Norge. Smittefaren øker om sommeren.
Kilde: Adressa.no
Lyst på ny bil? Søk Billån til markedets beste rente - 4,95%! Søk om billlån her!