Ramsløk

Har du lagt merke til at det lukter hvitløk i skogen? Da er du i så fall i nærheten av nytteplanten ramsløk. Det er en utmerket plante å bruke som tilbehør til grillmaten.

Ramsløk (Allium ursinum) er en plante som brukes i matlaging og som finnes i lavlandet i Norge langs kysten fra Østfold til Trøndelag. Bladene er veldig gode å bruke i salater og som krydder i suppe og til spinat. Du kan lage pesto, supper og annet tilbehør med ramsløk. Smaker veldig godt til all slags grillmat.

Smaksmessig ligger ramsløken et sted mellom vanlig gul løk og hvitløk, kanskje mer mot hvitløk i intensitet. Ramsløk kan erstatte hvitløk i mange retter.

Planten blir opptil 50 cm høy og brer seg som et hvitt teppe over skogbunnen. Ramsløk er en vårplante og skogen fylles med en intens lukt av hvitløk. I området der vi bor er det så sterkt at man kan kjenne løklukten når man kjører forbi områder med ramsløk med bil. Løken som hører til hver stengel har vanligvis bare to løkblader, og begge fortsetter oppover i urtebladsskiver. Bladene er mye tynnere og dypere grønne enn hos andre løkvekster.

Ramsløk vokser i skyggefulle bar- eller løvskoger og kan gjerne forveksles med liljekonvall. Dette må du være oppmerksom på når du ser etter ramsløk. Liljekonvallbladene er giftige og de lukter ikke hvitløk. Blomstene er også helt annerledes, men det kan være vanskelig å se når de ikke blomstrer.

I tiden fremover kommer vi til å lage både ramsløksuppe, pesto og annet tilbehør som passer til grillmat. Følg med!

Lyst på ny bil? Søk Billån til markedets beste rente - 4,95%! Søk om billlån her!