Hvordan skal borettslag og sameieselskaper i Oslo forholde seg til grilling på terrasser, balkonger og andre områder?
Ofte stilte spørsmål er om det finnes regler for dette, og om det er lov til å bruke gassgrill, kullgrill eller andre typer griller, eller om Brann- og redningsetaten kan gi godkjenning eller en tillatelse.
Her finner du Oslo Kommunes retningslinjer for dette.
Lover og forskrifter:
Det finnes ikke spesifikke brannsikkerhetsregler som viser til hvordan dette bør håndteres
Hvordan sikre fellesskapets interesser:
Dersom det ikke er laget interne regler for hvordan dette skal håndteres, er det styrets plikt å sørge for at dette blir gjort. Det er viktig at dette blir gjort i et samarbeid med beboerne.
Det er naturlig at slike forhold blir tatt opp i en generalforsamling, og deretter fastsettes interne regler (vedtak) som hver enkelt beboer skal forholde seg til.
Godkjenning eller tillatelse:
Brann- og redningsetaten er tilsyn og kontrollerende myndighet, det betyr at vi ikke har godkjenningsmyndighet. Når det gjelder generelle tillatelser blir de behandlet i hvert enkelt tilfelle, men forhold som gjelder grilling i borettslag og sameierselskaper viser vi til interne bestemmelser og vedtak.
Internkontroll/HMS-forskriften:
Borettslag og sameierselskaper vil i de fleste tilfeller bli definert som virksomhet, og at det er et krav om å ha etablert et styre. I forhold til regelverket er det styrets leder og styret som har et ansvar for at brannsikkerheten i fellesskapet blir håndtert på best mulig måte.
Det er den som er ansvarlig for virksomheten som skal sikre at virksomheten følger gjeldende krav. Styret skal sørge for at borettslaget/sameie har et system som sikrer at det blir arbeidet systematisk med internkontroll.
Gode brannsikkerhetsråd og grilling:
Brann- og eksplosjonsvernloven:
Brann- og eksplosjonsvernslovens § 5 viser til den enkeltes plikt til å forebygge og begrense skadevirkningene ved brann, eksplosjon og annen ulykke.
Enhver plikter å vise alminnelig aktsomhet og opptre på en slik måte at brann, eksplosjon og annen ulykke forebygges. Enhver plikter ved brann, eksplosjon eller annen ulykke straks å underrette de som er utsatt for fare og ved behov varsle nødalarmeringssentral (110-sentral).
Det samme gjelder ved overhengende fare for en slik hendelse. Enhver som oppholder seg nær en brann, eksplosjon eller annen ulykke plikter etter evne å gjøre det som er mulig for å begrense skadevirkningene.
Enhver plikter å delta i brannvesenets rednings- og slokkearbeid når innsatsleder krever det, samt stille eiendom, bygninger, materiell og eventuelt personell til disposisjon for slik innsats. Det kan gjøres inngrep i den enkeltes materielle verdier dersom dette er nødvendig for å gjennomføre redningsinnsats eller begrense skade. Inngrep i privates eiendom kan likevel bare foretas dersom dette er nødvendig for å sikre liv eller verne verdier som er større enn det som går tapt eller står i fare for å gå tapt ved inngrepet.
Departementet kan gi forskrifter om den enkeltes plikt til å forebygge og begrense skadevirkningene ved brann, eksplosjon og andre ulykker.
Oslo Kommune - brann og redningsetaten: Grilling i borettslag og sameieselskaper