Lammerekord i påskenPågangen etter lammekjøtt til påske var i år større enn noensinne.  Påskelammet som tradisjon står sterkere enn noen gang, sier informasjonsleder Thomas Tangen ved Opplysningskontoret for kjøtt.

I løpet av de åtte arbeidsdagene før skjærtorsdag i år sendte Gilde snaut 300 tonn med lammekjøtt til matvarebutikker rundt om i Norge, en økning på 50 tonn sammenlignet med tilsvarende periode i fjor. Lammeprodusenten Henriettes AS melder om intet mindre enn en dobling i salget. Den sterke etterspørselen førte også til at matvarebutikkene stadig måtte etterfylle med lam i frysere og ferskvaredisker. Ica Norge hadde 25 prosent salgsøkning av lammekjøtt før påske i år, sammenlignet med dagene før påske i fjor.

 Det er gledelig at salget av lammekjøtt har gått opp. Påskelammet er en tradisjon som nå er styrket. Samtidig er lam en ypperlig norsk råvare som har bruksområder langt utenfor det tradisjonelle, sier Thomas Tangen. Han mener nordmenn eksperimenterer stadig mer med nye retter.

 Fokuset på internasjonale retter av lam i mediene og reklamene våre har slått godt an. Nordmenn er blitt mer internasjonale i matveien, sier han.

Lammestek populært
Hos Henriettes AS ser man at folk er blitt mer interessert i edlere stykningsdeler av lammet.  Sadel og filet er blitt svært populære produkter, selv om låret fortsatt er selve påskesteken, sier Jan-Erik Knold i Henriettes. Hos Gilde utgjorde låret 80 prosent av lammekjøttet bedriften sendte ut til butikkene før påske.

 Men vi ser også at folk blir flinkere til å prøve andre deler av lammet. Neste påske tror jeg derfor at for eksempel grytekjøtt av lam vil være høyere oppe på listen, sier salgsdirektør Sverre Sandsmark i Gilde.

Pinnekjøtt på påskeaften
Også bergenserne gikk mann av huse for å kjøpe lam til påske. Meny Oasen i Bergen har aldri opplevd større pågang etter lammekjøtt enn i år.

 Etterspørselen var størst etter tradisjonelt lammelår. Men i år har det også vært en voldsom interesse for pinnekjøtt og lam som egner seg for grilling, sier butikksjef Rune Johnsen. Han forteller at pinnekjøtt på påskeaften har blitt en fast tradisjon på store deler av Vestlandet i løpet av de siste fem til sju årene. Derfor sørget Johnsen i januar i år for å ta inn rikelige mengder med pinnekjøtt som ble tørket og saltet for påskesesongen.

 Det ser dessuten ut til at lammekjøtt er førstevalget til mange av dem som innvier grillsesongen i påsken. I år var det mange kunder som etterspurte tips og råd for grilling av lammekjøtt, så det ser ut til at også grilling i påsken er i ferd med å bli en ny mattradisjon, sier Johnsen.
Lyst på ny bil? Søk Billån til markedets beste rente - 4,95%! Søk om billlån her!